Item 105410 - Maine Medical Center parking garage at night, Portland, 1973

Item 105410 - Maine Medical Center parking garage at night, Portland, 1973
Contributed by Maine Medical Center Archives
Item 105410
Maine Medical Center parking garage at night, Portland, 1973
Zoom
4200px x 3413px - 14.0"w x 11.4"h @ 300dpi  |  Need a larger size?
*Credit line must read: Collections of Maine Medical Center Archives
Image Info

Building crews spent a year creating the infrastructure to support the new construction, installing pipe and conduits, building roads – even changing the topography of the site. A portion of the Bramhall Hill was cut away in order to level a lot on which to erect the new parking garage. The earthmoving created a six-story cliff overlooking Congress Street. MMC’s facilities engineers designed a 200-foot-long, 65-foot-high retaining wall as part of an earth retention system. This view is from Congress and Gilman Streets.

Before 1960s, there were no parking garages and the plateau area behind the hospital buildings was used for parking. For Maine Medical Center employees, there was a parking lot on St. John Street. This was in the area where the old Union Station was located prior to its demolition as part of the national Urban Renewal Project.

Show Details