Item 105405 - Construction of Maine Medical Center parking garage, Portland, ca. 1971

Item 105405 - Construction of Maine Medical Center parking garage, Portland, ca. 1971
Contributed by Maine Medical Center Archives
Item 105405
Construction of Maine Medical Center parking garage, Portland, ca. 1971
Zoom
4350px x 3361px - 14.5"w x 11.2"h @ 300dpi  |  Need a larger size?
*Credit line must read: Collections of Maine Medical Center Archives
Image Info

People walked across the parking garage construction site to get to the Emergency entrance. For Maine Medical Center employees, there was a parking lot on St. John Street. This was in the area where the old Union Station was located prior to its demolition as part of the national Urban Renewal Project.

Building crews spent a year creating the infrastructure to support the new construction, installing pipe and conduits, building roads of the Maine Medical Center garage – even changing the topography of the site. A portion of the Bramhall Hill was cut away in order to level a lot on which to erect the new parking garage. The earthmoving created a six-story cliff overlooking Congress Street. MMC’s facilities engineers designed a 200-foot-long, 65-foot-high retaining wall as part of an earth retention system.

Show Details